1986 nyarán, 18 éves koromban találtam egy FED 4-es filmes fényképezőgépet az erdőben. Ekkor kezdődött komolyabb ismerkedésem a fotográfiával.
30m-es tekercsbe vásároltam a fekete-fehér filmet a Forte Mérleg utcai mintaboltjában (a bolt a Forte felirattal még most is megvan), fűztem kazettába és fotózást követően hívótankba a negatívot a kamrában. Éjjelenként a fürdőszobában nagyítottam és szárítottam a pozitív papírnyomatot a zöld lámpa fényénél. Ez ment néhány évig, és nagyon élveztem. De valahogy később alább hagyott ez a szenvedély.
Informatikus mérnök lettem, majd programozó matematikus, és a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán kezdtem dolgozni, mint intézeti munkatárs. Hét évvel később csatlakoztam egy multinacionális informatikai és üzleti tanácsadó cég magyarországi leányvállalatához, ahol 18 évig dolgoztam, mint tanácsadó, projektvezető, minőségügy vezető és végül, mint operációs vezető.
A 2000-es évek elején, ahogy kezdtek divatossá válni a digitális kompakt fényképezőgépek, én is vettem magamnak egy Canon-t, de komolyabban még mindig nem kötött le fényképezés, gyakorlatilag megmaradtam a családi életképek rögzítésénél. Néhány évvel ezelőtt vásároltam feleségemnek egy új Samsung kompaktgépet, amely rendelkezett manuális üzemmóddal is. Meg akartam tudni, hogy a 2000-es évek elején készült 3,2 M Pixeles Canonhoz képest hol is tart a világ. De óriásit csalódtam, mivel eltelt tíz év, és a már ekkor 13 M Pixeles Samsung gép által készített képek minősége 2010-ben alig volt jobb a Canonénál. Ez annyira bosszantott, hogy hirtelen felindulásból vettem egy Panasonic Lumix DMC-FZ200-as bridge kamerát, amely akkoriban igencsak elismert fényképezőgép volt a maga kategóriájában.
Legszívesebben embereket fotózom, de kedvelem a városképeket, ill. a street fotográfiát is. Inkább alkalmazott fotográfusnak, azaz jó iparosnak, mintsem művésznek tartom magam. Te megmondod, mit szeretnél, én pedig elkészítem neked a képet. Ennek megfelelően elsősorban a következő témákban fotózom:
- portréfotó (formális, alkalmi vagy családi)
- esemény- és rendezvényfotó (vállalati vagy családi rendezvények, riportfotó)
- divat- és modellfotó
- tárgy-, promóció- és reklámfotó
Back to Top